Adriatic Depth Trophy: Započeo službeni dio natjecanja u ronjenju na dah

Jučer, 08. rujna 2020. godine, započeo je službeni dio natjecanja Adriatic Depth Trophy 2020, AIDA i CMAS natjecanja u ronjenju na dah koje se odvija na Krku, točnije pokraj otočića Plavnika, u kanalu Krušija, gdje je Kvarnerski zaljev najdublji.

Nakon dva dana službenih treninga i uhodavanja sudačke i safety ekipe prvi dan pravog ispita stavljen je pred Vitomira Maričića koji je u ovaj značajan sportski projekt osim kao organizator uključen i kao natjecatelj, tj. branitelj naslova prošlogodišnjeg natjecanja.

– Neću reći da sve ide glatko, ističe Maričić, odnosno moram priznati kako mi je ovo jedan od najzahtjevnijih projekata u životu, no povratne reakcije natjecatelja su takve da oni uopće ne osjete ono što se događa iza kulise. Ovo natjecanje i njegova organizacija jedan su zaista pozamašan timski rad, ali i team building kako AIDA Hrvatske, tako i lokalnih suorganizatora. Svaki naš natjecatelj nakon i prije zarona gleda kako pomoći da sve bude još bolje, tako da se lako može steći dojam timskog, a ne individualnog sporta. Nadalje, tu su još volonteri, safety ronioci, izvrstan liječnički tim, ali i suci svjetskog ranga koji uvelike pomažu svojim iskustvom tako da možemo kazati kako smo u ovoj po mnogočemu specifičnoj godini obilježenoj pandemijom uspjeli organizirati jedno od najvećih i najvažnijih natjecanja, navodi Maričić.

Ovo natjecanje privlačno je zato što natjecatelji mogu birati u kojoj će se disciplini okušati, što im omogućava da ostvare najbolji rezultat, iako je, priznaju sudionici, na području Kvarnera zaista teško roniti. No, s obzirom na to da su zadovoljili kriterije za registraciju svjetskih rekorda prema standardima AIDA i CMAS federacije, u Krku su okupljeni neki od najpoznatijih i najboljih ronioca današnjice, poput Alexeya Molchanova, Thibaulta Guignesa, Fatime Korok ili Sahike Ercumen. Sva događanja vezana uz ovo natjecanje, kao i rezultati mogu se pratiti putem službene internetske stranice: adriaticfreediving.com, a svi zainteresirani mogu uz prethodnu najavu organizatorima doći na natjecateljski brod te iz prve ruke svjedočiti kako se odvija natjecanje u ovom ekstremnom sportu.

– U sklopu Centra aktivnosti Krk, dodaje Igor Hrast, predstavnik spomenutog udruženja kojem je povjeren izazov suorganizacije na lokalnoj razini, ove je godine otvoren Activity freediving base, prvi hrvatski centar ronjenja na dah iza kojeg sa stručne strane stoji upravo Vitomir Maričić, a gdje je moguće trenirati i dobiti profesionalnu edukaciju kako za početne, tako i za one naprednije, pa čak i instruktore ronjenja. Želimo biti korak ispred, gledati što se u svijetu događa, i Krčanima uvijek donijeti nešto novo, nastavlja Hrast. Centar aktivnosti Krk platforma je za sportaše i entuzijaste koja predstavlja podršku razvoju sporta i ovakvih događanja. Sada je to Adriatic Depth Trophy i otvorenje centra za ronjenje na dah, no u planu su i brojni drugi projekti poput izgradnje extreme parka, nove sportske dvorane ili adrenalinskog poligona. No, za sve to možemo zahvaliti vodstvu Grada Krka, lokalnom poduzetništvu, sponzorima i građanskoj podršci, bez čega bi ovako značajne sportske projekte koji nas stavljaju na globalnu sportsko-turističku kartu u jednom posve novom kontekstu bilo jako teško zamisliti, priznaje Hrast.

– Kao predsjednik AIDA Hrvatske natjecanja vidim kao naš cilj i prioritet, dodaje Maričić. Iako je ova godina stvarno nezahvalna za planiranje, uspjeli smo odraditi dva bazenska i dva dubinska natjecanja, a ovo je, svakako, finale i velika završnica - natjecanje sa statusom svjetskog rekorda po pravilima obje federacije u ronjenju na dah, natjecanje sa zavidnom start listom i dvije natjecateljske linije… a komentari da su organizacijski uvjeti bolji od svjetskog prvenstva najbolja su nagrada i pokazatelj kako imamo pravo očekivati da Adriatic Depth Trophy postane zaista važna točka u našim kalendarima, zaključuje Maričić.