Deset godina internetskog portala Otok Krk

Jučer, 21. travnja 2020., prije točno deset godina s prvom internetskom objavom krenuo je portal Otok Krk (dostupan putem poveznice: otok-krk.org), profiliravši se do danas u jedan od najčitanijih otočnih medija, koji svakodnevno privlači sve više čitatelja, i to ne samo onih s otoka i Hrvatske, već i brojnih drugih zemalja. Tome je sigurno pridonijela i činjenica kako se sadržaji portala dijele putem društvenih mreža: Facebooka i Twittera.

No, krenemo redom. Ovaj je medij, što je zaista zanimljivo, pokrenula Zagrepčanka Ljiljana Kerečeni, a za njega su uskoro počeli raditi novinari Milovan Kirinčić i Ivan Dermiček, zajedno s fotografom Srđanom Hulakom i lektoricom Emom Jedrlinić. Portal je od samog početka zasnovan na volonterskom angažmanu, a o njegovom svakodnevnom ažuriranju danas brine isključivo Milovan Kirinčić, i to kao urednik, novinar i fotoreporter. Međutim, portal sigurno ne bi bio ono što jest bez stalnih i povremenih suradnika, poput Neda Pinezića, Mirande Šebelje, Elfride Matuč-Mahulje, Karmele Kosić, Nine Klobučar, Rada Žica, Marije Gračaković, Petra Kopanice, Marijane Kirasić-Nekić, Ivana Mrljaka, Tvrtka Božića, ali i mnogih drugih čiji su tekstovi svoje mjesto pronašli na njegovim stranicama.

Portal danas, uz ostale sadržaje, objavljuje vijesti i informacije iz otočne kulture, sporta, rada jedinica lokalne samouprave i turističkih zajednica, ali i najave gotovo svih događanja, s time da je dosad ondje objavljeno više od 9.800 priloga. Posebno su čitane kolumne Nismo mi samo iznajmljivači Neda Pinezića, Lutajući Bodul, Izlizana tipkovnica, Škafetin Rada Žica i Štorije Marije Gračaković. Uz to, portal je bio (i još uvijek jest) mediski pokrovitelj mnogih događanja, a samo neka od njih su festivali: Zlatni otok pjeva, Omišljanska rozeta i Melodije Istre i Kvarnera.

Nakon što je tim okupljen oko portala, 2011. godine, kao nakladnika, osnovao Multimedijalnu udrugu Krčka beseda, to im je omogućilo ne samo objavljivanje već i stvaranje vijesti, tj. pokretanje različitih aktivnosti poput Izbora osobe godine otoka Krka ili programa Utoplimo krčku zimu, koji tradicionalno završava obilježavanjem Svjetskog dana pjesništva, točnije Susretom pjesnika i pjesništva otoka Krka. U nakladi portala tako je objavljen Zbornik radova nagrađenih na literarnim natječajima, kao i nosač zvuka Autorska čakavska poezija otoka Krka na kojem su sabrane pjesme što su ih autorice i autori kazivali na javnom snimanju, 2018., održanom u Vrbniku. Zadnje tri godine, u suradnji sa svim krčkim odgojno-obrazovnim ustanovama i Policijskom postajom Krk, portal je posvećen organiziranju Dana ružičastih majica, inače akcije usmjerene prevenciji vršnjačkog nasilja, a kao suorganizator i promotor, zajedno s Teovim timom, sudjelovao je i u mnogim humanitarnim akcijama. Iznimnu suradnju portal bilježi i s drugim medijima poput mjesečnika Krčki val i Radija OK, ali i otočnim udrugama, posebice Knezovima krčkim Frankopanima, Foto klubom Krk i Otvorenim kazalištem Omišalj.

I na kraju, uredništvo i suradnici portala na dosadašnjoj financijskoj (i svakoj drugoj) podršci posebno zahvaljuju: Gradu Krku, općinama Dobrinj, Malinska-Dubašnica, Omišalj, Punat, Baška i Vrbnik, Turističkoj zajednici Grada Krka te knjigovodstvenom servisu Nautilus.