Više od pola desetljeća intenzivne suradnje Krka i Rockenhausena

Ova, 2016. godina, kada Krčani iznova (d)očekuju svoje partnere i suradnike, no prije svega prijatelje iz Rockenhausena, prilika je za zajedničko prisjećanje kronologije međusobnih susreta.
I to od prvog boravka zamjenika krčkog gradonačelnika Čedomira Milera u Falačkom Poranju, 2010., radi sudjelovanja na stručnoj ekskurziji tijekom kojeg su uspostavljene veze, pa sve do prošle, 2015. godine, koja je, pored realiziranog projekta međunarodne kulturne suradnje na relaciji Krk - Rockenhausen, a nastavno na Sporazum o suradnji, obilježena svečanošću potpisivanja Povelje o partnerstvu. No kako je tekao taj put, svjedočite u nastavku.
 
Geneza suradnje
 
Budući da mnoge prijateljske veze imaju svoje korijene u poslovnim i partnerskim odnosima izuzetak nije ni sada već šestogodišnja suradnja predstavnka Krka i Rockenhausena u čijem začetku možemo prepoznati sudjelovanje Krčana, krajem rujna 2010. godine, u projektu Lokalne inicijative za ublažavanje klimatskih promjena što su ga zajednički proveli hrvatski GTZ i njemački IGR. Upravo naše participiranje u toj inicijativi koja je okupila predstavnike 18 jedinica lokalne samouprave s otoka Krka i okolice Zagreba rezultiralo je sedmodnevnom stručnom ekskurzijom u Njemačku, i to sa zadaćom upoznavanja tamošnjih projekata vezanih uz energetiku i očuvanje okoliša. Tijekom tog posjeta predstavnici otočne delegacije, u čijim se redovima našao i zamjenik krčkog gradonačelnika Čedomir Miler, susreli su se s mnogim zanimljivostima poput biljnih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, fotonaponskih i vjetroelektrana, da bi naposljetku sudjelovali na prezentaciji tamošnje regionalne ministrice zaštite okoliša koja je sudionike iste upoznala s aktivnostima Falačkog Poranja po pitanjima energetike i održivog razvoja. Tada je dogovorena i suradnja, i to ne samo posredna radi budućih projekata, već i ona nešto izravnija - prijateljska suradnja dviju jedinica lokalne samouprave: Grad Krka i Grada Rockenhausena. A nakon nepune dvije godine ti su se dogovori konačno krenuli ostvarivati.
 
Planovima i aktivnostima bogata 2012. godina
 
Krajem lipnja 2012., kao svojevrsna potvrda prethodno dobro uspostavljenih veza, Krk je, u društvu tadašnjeg prvog zamjenika i vijećnika Angea posjetio gradonačelnik Rockenhausena Karl Heinz Seebald, kako bi i ovdje raspravljali o projektima iz sfere održivog razvoja i energetske učinkovitosti u koje Krčani ulažu sve više truda i vremena, a u čemu im pomaže i dobra suradnja s IGR-om. Ne smijemo zaboraviti ni susret predstavnika krčkih vlasti s njemačkom državnom ministricom Margit Conrad koja je nazočila izlaganju vezanom uz Interdisciplinarnu strategiju nulte emisije stakleničkih plinova za integrirani održivi razvoj otoka Krka poučivši pritom o njemačkim primjerima koji su potom od predstavnika naših ministarstva prihvaćeni kao modeli dobre prakse. Sigurno, zahvaljujući i toj suradnji, izradu Strategije financijski je podržala njemačka Vlada, odnosno tamošnje Ministarstvo za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost, a pored stotinjak sličnih inicijativa koje su bile kandidirane, za sufinanciranje je izdvojena upravo ova krčka. Iako je Hrvatska, ako govorimo o iskorištavanju potencijala koji leže u obnovljim izvorima energije, još uvijek na samom početku, otok Krk svakako prednjači po pitanjima drugačijeg pristupanja zaštiti okoliša i očuvanju energije o čemu svjedoči, kako otočni sustav gospodarenja otpadom, tako i upuštanje u izradu spomenute Strategije, ali i čitav niz drugih dosad odrađenih projekata. Naime, grad i otok Krk na dobrom su putu da u dogledno vrijeme dostignu zaista ambiciozan cilj - smanje emisiju CO2 te pokrenu eksploataciju obnovljivih izvora energije. Te su teme također bile u fokusu i tijekom IGR-ove prezentacije rezultata kojima bi trebala voditi Interdisciplinarna strategije nulte emisije stakleničkih plinova za integrirani održivi razvoj otoka Krka, a koju su, kao dio programa vezanog uz svoj prvi boravak u Krku, pratili i predstavnici delegacije Grada Rockenhausena.
Nakon krčkog susreta, na poziv gradonačelnika Karla Heinza Seebalda, sredinom listopada 2012. godine, uslijedio je dvodnevni boravak krčkog gradonačelnika Darija Vasilića i njegovog zamjenika Čedomira Milera u Rockenhausena koji je donio susrete i druženja s predstavnicima tamošnjih vlasti, ali i djelatnicima IGR-a, u čijem su društvu, pored ostalog, obišli uređaj za pročišćavanje, vjetropark sa šest vjetrogeneratora i samoodrživu farmu s bioplinskim postrojenjem, da bi nakon dvije poduzete stručne ekskurzije u područje Falačkog Poranja zaključili kako Nijemci, po pitanju komunalnog standarda, energetike i zaštite okoliša, zaista pružaju izvrstan model.
 
Potpisivanje Sporazuma o bratimljenju
 
Početkom kolovoza 2014. godine dosadašnja suradnja Rockenhausena i Krka, koja je s vremenom nadrasla okvire službenih odnosa i projekata što su združili ta dva, po mnogočemu slična grada, okrunjena je Sporazumom o bratimljenju kojeg su u Krku potpisali njihovi čelnici - Karl Heinz Seebald i Darijo Vasilić. Time je, osvrnemo li se na njegov sadržaj, dogovoreno poticanje razmjene iskustava u procesima izgradnje nove, ujedinjene Europe, posebno na području lokalne samouprave i regionalnog razvoja. Potpisavši spomenuti akt gradonačelnici su podcrtali želju da još više očvrsnu prijateljsku vezu koja se izgrađivala tijekom neposrednih susreta, s obvezom da svake dvije godine dogovore konkretan program međusobne suradnje. Svečanosti potpisivanja Sporazuma osim krčkih vijećnika te predstavnika gradskih ustanova i institucija nazočili su i delegati Grada Rockenhausena, pored gradonačelnika i njegovog zamjenika, predsjednici klubova najvećih stranaka Gradskog vijeća Grada Rockenhausena u društvu predstavika tvrtke IGR, koja se, možemo reći, našla u korijenu suradnje i prijateljstva dva odsad zbratimljena grada. 
 
Od Sporazuma o bratimljenju do  Povelje partnerstva
 
Nakon što se potpisivanjem Sporazuma o bratimljenju obvezalo na zajednički rad u cilju pripremanja konkretnih programa i projekata kojima bi u središtu interesa trebala biti razmjena znanja i iskustava dviju lokalnih uprava te izgradnja i njegovanje osobnih kontakata i prijateljstava između stanovnika Krka i Rockenhausena, s krčke se strane krenulo u pripremanje zanimljivog projekta međunarodne kulturne suradnje. Riječ je o izložbi Centra za kulturu Grada Krka Miau, miau - što sam ja radila u Prvom svjetskom ratu, čijim je otvorenjem, 25. svibnja 2015. godine, ujedno otpočeo višednevni program kojim je u Rockenhausenu svečano obilježena četrdeseta godišnjica partnerstva Rockenhausena i Rognaca, odnosno proslavljeno zasnivanje partnerstva Rockenhausena i Krka. Izložbu lociranu u pitoreskni muzej posvećen životu i aktivnostima poznatog njemačkog kolekcionara Daniela-Henryja Kahnweilera, u povodu njemačke Noći muzeja, u društvu brojnih posjetitelja te prijatelja iz Francuske i Hrvatske, zajednički su otvorili gradonačelnik Karl-Heinz Seebald i ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka Maja Parentić. Centralni dio svečanosti, dan kasnije, održan je na Marktplazu, glavnom gradskom trgu, kojom prigodom su, pred punim auditorijem među kojima su svoje mjesto pronašli članovi gostujućih delegacija te generalni konzuli Hrvatske i Francuske, Josip Špoljarić i Sophie Làszlo, čelnici Rockenhausena, Rognaca i Krka - Karl-Heinz Seebald, Jean-Pierre Guillaume i Darijo Vasilić - potpisali Povelje partnerstva. Sporazum o bratimljenju time je potkrijepljen željom za međunarodnom suradnjom, odnosno težnjom da se njegovanjem osobne povezanosti među građanima, a posebice mladima, izgradi konkretno i opipljivo zajedništvo, čime bi u konačnici doprinijeli što ugodnijoj sutrašnjici!
Nakon uspješno realiziranog projekta međunarodne kulturne suradnje, tijekom rujna 2015. godine, krčki su poljoprivrednici, u društvu sve popularnijeg krčkog benda Buco i kalašnjikovi, pozvani da se u Rockenhausenu predstave na Jesenjem sajmu, što je, vjerujemo, samo početak novog, znatno prisnijeg i plodonosnijeg poglavlja u sada već više od pola desetljeća dugoj priči o zajedništvu dvaju europskih gradova, a za koju se nadamo kako će ispisati još mnogo, mnogo ovakvih stranica.