Izložba Plavo - Krk Cyanotypen Jörga Heiecka ovog tjedna otvara se u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru

Kao rezultat međunarodne kulturne suradnje na relaciji Krk - Kotor, a čemu su već više od desetljeća predani Centar za kulturu Grada Krka i Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru, u galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore, u petak, 14. listopada 2022. godine, s početkom u 19.00 sati, otvara se izložba njemačkog fotografa Jörga Heiecka, nazvana Plavo - Krk Cyanotypen, prethodno postavljena u Krku, ali i njemačkom gradu Rockenhausenu.

Fotografski ciklus Plavo - Krk Cyanotypen donosi samu esenciju krčkog pejzaža, budući da su fotografske matrice koje ga čine nastale tijekom Heieckove umjetničke rezidencije, 2019. godine, odrađene upravo na Krku. Tada je, uz organizirano vodstvo, gostujući fotograf propješačio i posjetio mnoga mjesta i lokacije kako bi materijalizirao (u kadar prenio) osobni doživljaj jednog od najposebnijih hrvatskih krajolika. A daleko od klasične turističke fotografije, kao što je to slučaj i s njegovim prethodnim uradcima, on je, fotografski istražujući Krk, tj. secirajući (ili reducirajući) njegove ambijente, pokušao uhvatiti duh mjesta, i to koristeći se starom fotografskom tehnikom: cijanotipijom. Prema tome, u ovom se najrecentnijem ciklusu autor koncentrirao na monokromnu, plavo-bijelu fotografiju, a svoju je znatiželju tipičnu za jednog fizičara zadovoljio eksperimentiranjem. Ovim su ciklusom, tako, sabrane pejzažne fotografije koje tragaju za linearnim i fraktalnim strukturama u prirodi, govoreći u prilog sintezi između: fotografskog ispisa, poetske slikarske površine i plave apstrakcije.

 

 

Kotorska izložba bit će praćena i bogato opremljenim te suvremeno dizajniranim katalogom koncipiran tako da omogućuje sudjelovanje u međunarodnim projektima, s obzirom na to da sadrži trojezičnu recenziju (hrvatski, njemački, engleski) čija je autorica krčka povjesničarka umjetnosti Bruna Kocijan.

Financijsku podršku ovom projektu međunarodne kulturne suradnje dali su: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.


Što je cijanotipija?

Cijanotipija predstavlja jednostavan kemijski proces koji je otkrio Sir John Herschel, 1842. godine, koristeći ga za stvaranje preslika bilježaka i dijagrama. Specifičnost tog postupka ogleda se u fotografijama karakteristične prusko plave boje. Istom se tehnikom koristila engleska botaničarka i fotografkinja Anna Atkins koja je taj postupak iskoristila za stvaranje fotograma biljaka. Bavila se proučavanjem paprati i algi čije je fotograme poslije koristila kao ilustracije u svojoj knjizi Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions, iz 1843. godine. Ta se knjiga smatra prvom fotografski ilustriranom knjigom. Jeftina i netoksična cijanotipija prvi je potpuni fotografski proces koji ne koristi srebro i koji daje trajnu pozitivnu sliku u različitim tonovima plave boje. Tehnika se temelji na emulziji dviju kemikalija - amonijeva željezo citrata i kalijeva željezo cijanida - kojima se premaže papir ili tkanina. Prusko plava boja smatra se jednim od prvih sintetički dobivenih pigmenata koji je bio popularan među slikarima i umjetnicima. Pigment je, 1706. godine, stvorio njemački proizvođač boje Johann Jacob Diesbach koji je slučajno, eksperimentirajući oksidacijom željeza, dobio prusko plavu boju. Dotad su se u umjetnosti koristili izrazito rijetki prirodni pigmenti plave boje poput prirodnog minerala azurita.